Ouder worden in uw eigen huis? Hou hier rekening mee

ouder worden[Gastbijdrage] Veel mensen willen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Ook als zij ouder worden. Logisch, want u bent gewend aan uw omgeving. U heeft uw eigen spullen om u heen. En u hoeft geen grote veranderingen te maken in uw dagelijkse leven. Maar ouder worden brengt wel nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoe zorgt u ervoor dat uw huis comfortabel, veilig en praktisch blijft?

Veiligheid in huis: voorkom valpartijen

Een van de grootste risico’s bij ouder worden is vallen. Een val kan vervelende gevolgen hebben, dus is het slim om uw huis hierop aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan antislipmatten in de badkamer, goede verlichting in gangen en op trappen, en het verwijderen van losse kleedjes waar u over kunt struikelen. Daarnaast kan een trapleuning aan beide kanten van de trap extra houvast bieden. Heeft u moeite met traplopen? Dan is een traplift een optie om over na te denken. Zo kunt u veilig en zonder problemen uw hele huis blijven gebruiken.

Comfortabel en drempelvrij wonen

Naast veiligheid is comfort een belangrijk aandachtspunt. Lage bankstellen en stoelen kunnen op een gegeven moment onhandig worden omdat opstaan lastiger wordt. Overweeg daarom meubels die op de juiste hoogte staan en goede ondersteuning bieden. In de badkamer kan een inloopdouche zonder opstap een uitkomst zijn, net als een verhoogd toilet met armsteunen. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken, zonder dat u meteen uw hele huis hoeft te verbouwen.

Slimme technologie voor gemak en veiligheid

Technologie maakt het leven steeds makkelijker. Zeker als u ouder wordt. Slimme verlichting, die u met een app of stemcommando kunt bedienen, voorkomt dat u in het donker moet zoeken naar een schakelaar. Ook een videodeurbel kan handig zijn. Zo kunt u zien wie er voor de deur staat zonder dat u meteen op hoeft te staan. En wat dacht u van automatische rolluiken of gordijnen die u met één druk op de knop kunt openen en sluiten?

Een goede inboedelverzekering is een must

Uw huis is gevuld met spullen waar u aan gehecht bent. Van meubels en elektronica tot waardevolle sieraden of erfstukken. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat u goed verzekerd bent tegen schade door bijvoorbeeld:

  • Brand
  • Wateroverlast
  • Diefstal

Een inboedelverzekering dekt dit soort schade. Het zorgt ervoor dat uw spullen financieel beschermd zijn. Heeft u al een inboedelverzekering? Dan is het slim om af en toe te checken of deze nog up-to-date is. Misschien heeft u in de loop der jaren duurdere spullen aangeschaft. Of de polisvoorwaarden zijn veranderd. Een korte check voor de inboedelverzekeringen kan voorkomen dat u bij schade niet voldoende verzekerd blijkt te zijn.

Inboedel- en opstalverzekering: wat is het verschil?

Naast een inboedelverzekering is er ook nog de opstalverzekering. Maar wat is eigenlijk het verschil? Heel simpel. Een inboedelverzekering dekt alles wat u kunt verplaatsen, zoals meubels en elektronica. Een inboedel opstalverzekering dekt de woning zelf, zoals muren, vloeren, leidingen en zelfs de keuken. Vooral als u een koophuis heeft, is een opstalverzekering essentieel. Stel dat er stormschade is en er dakpannen van uw huis waaien, dan bent u met een opstalverzekering goed gedekt. Huurt u een woning? Dan hoeft u zich over de opstalverzekering geen zorgen te maken, want dat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Wel is het slim om te checken of uw inboedelverzekering aansluit bij uw woonsituatie.

Energiezuinig en comfortabel blijven wonen

Ouder worden betekent niet dat u meer moet gaan betalen aan energiekosten. Sterker nog, met een paar slimme aanpassingen kunt u energie besparen en uw huis comfortabeler maken. Goede isolatie zorgt ervoor dat u minder warmte verliest. Wel zo fijn in de winter. Ook zonnepanelen of een warmtepomp kunnen helpen om de energierekening laag te houden. Daarnaast kan een slimme thermostaat ervoor zorgen dat uw huis altijd op een aangename temperatuur is zonder dat u hier zelf aan hoeft te denken.

Keuzehulp Administratie & Geld >>

Sociale veiligheid en bereikbaarheid

Een prettig huis is meer dan alleen een goede indeling en slimme aanpassingen. Het is ook belangrijk om na te denken over de sociale veiligheid en bereikbaarheid van uw woning. Woont u bijvoorbeeld in een buurt waar u zich veilig voelt? Zijn er winkels en medische voorzieningen in de buurt? En is het openbaar vervoer goed bereikbaar als u op een gegeven moment minder mobiel wordt? Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden als u van plan bent om lang in uw huis te blijven wonen.

Thuis ouder worden? Tijdig vooruitdenken voorkomt stress

Het is slim om op tijd na te denken over de toekomst. Misschien heeft u nu nog geen moeite met traplopen of lange afstanden lopen. Maar hoe zit dat over tien of twintig jaar? Door nu alvast na te denken over mogelijke aanpassingen, voorkomt u dat u op een later moment overhaaste beslissingen moet nemen.

[Gastauteur ‘Ouder worden in eigen huis’ door Univé | Foto door Tima Miroshnichenkoop Pexels.]

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: