Speelt leeftijd een rol bij het afsluiten van een woonverzekering?

afsluiten van een woonverzekering?Verzekeraars kijken vaak naar leeftijd bij het inschatten van het risico. Dit zien we heel duidelijk gebeuren bij autoverzekeringen. Met name jongeren en senioren betalen meer premie voor hun autoverzekering, omdat zij vaker schade claimen dan andere leeftijdsgroepen. Wat men echter vaak niet weet, is dat leeftijd ook een belangrijke rol speelt bij het afsluiten van een woonverzekering. Benieuwd hoe dit zit? Hier vindt u alles wat u moet weten.

Inboedelverzekering

Gelukkig zijn er ook verzekeringen waarbij de leeftijd een minder grote rol speelt. Dit zien we bijvoorbeeld bij de inboedelverzekering. Hierbij speelt de leeftijd duidelijk een minder grote rol. Dat betekent echter niet dat de leeftijd helemaal niets meer zegt, want ook deze wordt opgevraagd bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Dit heeft verschillende redenen, maar komt met name doordat jongeren aan het begin van hun loopbaan vaak minder dure spullen in huis hebben staan dan iemand van vijftig jaar oud. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Het verschil tussen een gezin met ouders van dertig jaar en een ouder koppel van tachtig jaar kan immers ook groot zijn. Daarom is het ook altijd goed om zelf de waarde van de inboedelverzekering bij te stellen.

Hoewel het afsluiten van een inboedelverzekering zeker aan te bevelen is, vragen we wel om dit met zorg te doen wanneer u al op leeftijd bent. Het is meestal voor ouderen niet nodig om een al te dure inboedelverzekering af te sluiten. De huidige polissen zijn immers ook berekend op het gebruik van verschillende (al dan niet) dure apparaten. Hierdoor moeten de verzekeraars hogere schadeclaims dekken, waardoor ook de premies hoger zullen zijn.

Bekijk daarom voordat u een inboedelverzekering afsluit eerst hoeveel alle spullen in huis waard zijn. Sluit vervolgens een passende inboedelverzekering af. Het heeft geen nut om een zeer dure inboedelverzekering af te sluiten, wanneer u deze kosten zelfs bij een diefstal niet zal claimen. Laat u eventueel informeren door een verzekeringsadviseur.

Verschil in prijs van de opstalverzekering

De opstalverzekering is een woonverzekering die voor iedere wooneigenaar verplicht is. Opvallend genoeg richten ook veel verzekeraars zich op leeftijd wanneer zij de premie bepalen. De reden hiervoor is niet altijd even duidelijk. Goed nieuws voor senioren, want bij veel verzekeraars zullen zij een minder hoge premie voor de opstalverzekering moeten betalen dan jongeren die in een zelfde soort woning wonen. Dit heeft verschillende redenen. Zo geloven experts dat jongeren sneller schade zullen aanrichten aan de woning en dat ouderen deze over het algemeen beter onderhouden.

Keuzehulp Administratie & Geld >>

Daarnaast is er ook een commerciële reden mogelijk. Zo zijn er genoeg verzekeraars die zich expliciet op één leeftijdsgroep willen focussen. Hierdoor zullen ze de premies van andere doelgroepen verhogen. Opvallend genoeg maken niet alle verzekeraars gebruik van premiedifferentiatie op basis van leeftijd. Daarom is het goed om de verschillende tarieven te vergelijken, zodat u zeker weet dat u de voordeligste keuze maakt.

Afsluiten van woonverzekering op maat?

We zijn benieuwd naar uw eigen ervaringen met het afsluiten van een woningverzekering op leeftijd of de gewenste aanpassingen. Deelt u gerust hieronder ook uw tips met andere lezers.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over het afsluiten van een woonverzekering?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: