Investeren in zilver, waar let je op en wanneer stap je in?

investeren in zilver[Gastbijdrage] Investeren in vaste grondstoffen wordt tegenwoordig steeds aantrekkelijker. Naast de vele digitale crypto currency’s worden goud en zilver dus ook een manier van slim investeren. In deze blog gaan we dieper in op de laatste optie. Zilver is een grondstof met groot potentieel, jaarlijks is er een tekort aan, wat alleen maar toeneemt. Hierdoor groeit de interesse van beleggers in zilver. Maar wat is de meest effectieve manier om zilver te verwerven, en wanneer stap je in? U zou alvast op Holland Gold kunnen kijken voor de huidige koers, en of deze interessant is voor u om in te stappen. Wij vertellen u meer om succesvol te investeren in zilver!

Munten of baren?

Het is vaak slimmer voor particulieren om zilveren munten te kopen in plaats van zilverbaren, vooral als je van plan bent het zilver zelf op te slaan in Nederland. Zilveren munten zijn bij aankoop misschien iets duurder, maar ze leveren meestal ook meer op bij verkoop. Dit komt omdat je bij zilveren munten niet direct de premie van het munthuis betaalt; die wordt door het bedrijf opgevangen wanneer zij de munten opkopen van andere particulieren. Voor zilverbaren van 1.000 troy ounce die in het buitenland worden opgeslagen, kan het kopen voordeliger zijn, maar dit vraagt wel om een flinke eerste investering. Als u voor zilveren munten gaat, kies dan munten van verschillende jaartallen. Zo vermijd u een extra premie te betalen voor de nieuwste uitgaven van het munthuis.

Kies voor gealloceerd zilver

Voor ervaren beleggers met een positie in fysiek edelmetaal zijn de termen “unallocted” en “allocated” wellicht bekend. Voor beginnende zilverbeleggers zijn deze termen wellicht nieuw. Het is goed om het verschil te begrijpen voordat u zilver koopt en opslaat bij een aanbieder:

  • “Unallocated” betekent niet toegewezen of niet apart gezet.
  • “Allocated” betekent toegewezen, verdeeld of gereserveerd.

Wat zegt dit nu als je in unallocated zilver investeert? Bij unallocated zilver ligt het op een stapel zonder specifieke toewijzing. Het zilver wordt niet apart gehouden om operationele redenen. Hoewel de belegger zijn positie behoudt, weet hij niet precies welke zilverbaar in de kluis van hem/haar ligt. Bij allocated zilver is het zilver specifiek toegewezen aan de koper, wat betekent dat je direct 100% eigenaar bent van je zilverbaar na aankoop.

Het hoogste keurmerk voor zilver

Er bestaan diverse keurmerken in de markt, maar de hoogste standaard wordt gehanteerd door de LBMA, oftewel de London Bullion Market Association. De LBMA legt strenge eisen op aan het productieproces en aan de zilverbaar zelf, zodat deze het keurmerk Good Delivery kan verkrijgen. Een zilverbaar moet bijvoorbeeld minimaal 99,9% zuiver zijn en voldoen aan specifieke afmetingen voor hoogte, breedte en lengte. Verder moet elke zilverbaar een uniek nummer hebben en voorzien zijn van een stempel van de raffinaderij. Ten slotte dient het jaartal van productie en de zuiverheid op de zilverbaar vermeld te worden.

Keuzehulp Administratie & Geld >>

Investeren in zilver met zilveropslag

Het lijkt eenvoudig om zilverbaren te kopen via een winkel of online shop en deze zelf op te slaan, vooral als je al een opslagruimte beschikbaar hebt. Er zijn alleen een aantal aspecten waar u rekening mee moet houden als u besluit het privé te bewaren. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om zilver zonder BTW aan te schaffen bij een privé opslag. Opslag bij een gespecialiseerd bedrijf biedt meer veiligheid en vaak ook verzekering. Dit is handig aangezien uw bezit aantrekkelijk kan zijn voor dieven. Een verzekering voor een grote zilver-opslag kan verstandig zijn, maar is vaak moeilijk verkrijgbaar vanwege strenge eisen. Houd rekening met vereisten zoals het hebben van een specifieke kluis.

[ Gastauteur Investeren in zilver :] Holland Gold | [ Foto :] Towfiqu Barbhuiya via Pexels.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: