Hypotheek verhogen of lenen? Ken deze verschillen!

hypotheek verhogenAls u behoefte heeft aan extra financiële middelen om uw woonsituatie te verbeteren of andere grote uitgaven te doen, heeft u wellicht overwogen om een lening af te sluiten of uw hypotheek te verhogen. Hoewel beide opties u in staat stellen om extra geld te lenen, zijn er belangrijke verschillen tussen een lening en het verhogen van uw hypotheek. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is en waar u op moet letten bij het maken van uw keuze.

Een lening afsluiten: wat u moet weten

Een lening is een vorm van krediet waarbij u een bepaald bedrag leent dat u binnen een afgesproken termijn moet terugbetalen, meestal met rente. Het kan een persoonlijke lening zijn, waarbij u het geleende bedrag in één keer ontvangt, of een doorlopend krediet waarbij u tot een bepaald bedrag kunt lenen en terugbetalen wanneer u wilt.

Het afsluiten van een lening heeft enkele kenmerken waar u rekening mee moet houden:

 1. Rente en looptijd: Leningen hebben meestal hogere rentetarieven dan hypotheken, omdat ze doorgaans korter zijn en geen onderpand hebben. De looptijd van een lening is vaak korter, variërend van enkele maanden tot enkele jaren.
 2. Terugbetalingsverplichting: Bij een lening moet u maandelijkse betalingen doen om het geleende bedrag terug te betalen, inclusief rente. Deze betalingen worden vaak vastgesteld voor de gehele looptijd van de lening.
 3. Geen fiscale voordelen: In tegenstelling tot een hypotheek kunt u bij een lening doorgaans geen fiscale voordelen genieten, zoals de aftrekbaarheid van hypotheekrente.

De Seniorenlening

Er bestaat een speciale seniorenlening, ook wel bekend als de latere leeftijd lening. Deze lening biedt unieke mogelijkheden voor het lenen van geld tot aan uw 78e levensjaar, waarbij de aflossing plaatsvindt op uw 81e levensjaar. Specifiek ontworpen voor mensen boven de 65 jaar, stelt deze seniorenlening u dan in staat om financiële middelen te verkrijgen. Dankzij de toenemende levensverwachting is de aflossingsperiode verlengd van het 68e naar het 81e levensjaar. Dit betekent dat iedereen tussen de leeftijd van 65 en 74 jaar in aanmerking komt voor deze lening. Na het bereiken van het 78e levensjaar is lenen echter niet langer mogelijk, aangezien er voldoende ruimte moet zijn om de lening af te lossen.

Uw hypotheek verhogen: de basisprincipes

Het verhogen van uw hypotheek is een andere optie om extra geld vrij te maken. Dit houdt in dat u meer leent op uw bestaande hypotheek, waardoor u de overwaarde van uw woning benut. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Rentetarieven en looptijd: de rentetarieven voor een hypotheekverhoging kunnen lager zijn dan die van een lening, omdat uw hypotheek wordt gedekt door het onderpand van uw woning. De looptijd van de hypotheekverhoging kan dezelfde zijn als die van uw bestaande hypotheek.
 2. Maandelijkse betalingen: bij het verhogen van uw hypotheek krijgt u doorgaans de mogelijkheid om uw maandelijkse betalingen te verhogen of de looptijd van uw hypotheek te verlengen. Dit kan helpen om de extra kosten van de hypotheekverhoging te spreiden over een langere periode.
 3. Fiscale voordelen: een belangrijk voordeel van het verhogen van uw hypotheek is dat u mogelijk kunt profiteren van fiscale voordelen, zoals de aftrekbaarheid van hypotheekrente. Dit kan leiden tot lagere belastingverplichtingen en uiteindelijk lagere kosten.

Waar moet u op letten bij het maken van uw keuze

Bij het overwegen van een lening of het verhogen van uw hypotheek is het belangrijk om enkele overwegingen in gedachten te houden:

 • Kosten en rente: vergelijk de kosten en rentetarieven van leningen en hypotheekverhogingen. Het kan lonend zijn om verschillende kredietverstrekkers te raadplegen en offertes te vergelijken om de beste optie voor uw specifieke situatie te vinden.
 • Terugbetalingsmogelijkheden: denk na over uw terugbetalingscapaciteit. Als u een lening afsluit, moet u maandelijkse betalingen doen, terwijl bij een hypotheekverhoging uw maandelijkse hypotheeklasten zullen stijgen. Zorg ervoor dat u realistisch bent over uw financiële mogelijkheden en kies een optie die bij uw budget past.
 • Doel van de financiering: stel uzelf de vraag waarvoor u het extra geld nodig heeft. Als het gaat om een specifiek doel, zoals het financieren van een renovatie of het aflossen van andere schulden, kan een lening mogelijk meer geschikt zijn. Als u echter behoefte heeft aan flexibele financiële middelen, kan het verhogen van uw hypotheek een betere optie zijn.

Keuzehulp Administratie & Geld >>

Alles zelf tip: AFM is de Nederlandse toezichthouder voor de financiële sector en biedt betrouwbare informatie en richtlijnen met betrekking tot financiële producten, waaronder leningen en hypotheken. Op hun website vindt u uitgebreide artikelen, tips en tools om u te helpen bij het nemen van financiële beslissingen.

Raadpleeg een financieel adviseur

Als u belangrijke financiële beslissingen neemt zoals het afsluiten van een lening of het verhogen van uw hypotheek is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen. Een erkend financieel adviseur kan u helpen de verschillende opties te begrijpen. Hij of zij beoordeelt ook uw financiële situatie en begeleidt u naar de beste keuze. Lees op de website van de Consumentbond hoe u het beste een hypotheekadviseur kunt inschakelen.

Of u nu kiest voor een lening of het verhogen van uw hypotheek, het is essentieel om uw rechten en verplichtingen als consument volledig te begrijpen. Lees alle contractuele documenten zorgvuldig door voordat u zich committeert aan een financiële verplichting. Wees tot slot bereid om vragen te stellen aan uw adviseur of de kredietverstrekker.

Hypotheek verhogen of toch maar lenen?

Het verschil tussen een lening en het verhogen van uw hypotheek ligt dus in de aard van de financiële regelingen en de voorwaarden waaraan u moet voldoen. Een lening vereist doorgaans maandelijkse afbetalingen met hogere rentetarieven en biedt geen fiscale voordelen. Maar voor het verhogen van uw hypotheek kunnen lagere rentetarieven gelden en heeft u mogelijk fiscale voordelen. Bovendien heeft u extra flexibiliteit in termen van terugbetalingsopties.

Het is belangrijk om uw persoonlijke situatie, financiële doelen en behoeften zorgvuldig te overwegen bij uw keuze. Raadpleeg altijd een financieel adviseur om u te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Zij kunnen uw specifieke situatie beoordelen, u begeleiden door de verschillende opties en u helpen de beste oplossing te vinden.

Ontvang gratis updates zoals dit artikel over hypotheek verhogen of lenen
Klik HIER en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Artikel in samenwerking met Becam | Foto Hypotheek verhogen door RDNE Stock project.

rente vergelijken geld lenen

Deel dit artikel
2 reacties op “Hypotheek verhogen of lenen? Ken deze verschillen!
 1. Marij Wijffels schreef:

  Het is jammer dat er niets gezegd wordt over de voor en nadelen van de opeethypotheek en Het Behouden huis.
  Lenen bij de bank is duur en er worden te veel eisen gesteld en met de betaalde rentes over al die jaren heb je je huis zowat 2 keer betaald. Dat moet anders.

  Dus graag meer alternatieven en ook eens een artikel over de wens om kinderen bij eigen overlijden een goede erfenis mee te geven. Dat vind ik nog steeds een jammerlijk principe. Je kinderen hebben een goede start meegekregen tot hun 18de en soms nog veel langer. Waarom dan zelf je beperken om ze na je dood nog meer te geven. Ga erzulf van genieten

 2. Kieb schreef:

  Ben 80 jaar, wat heb ik dan aan deze adviezen? Mijn hypotheek is afgelost en mijn spaargeld heb ik nodig voor zaken zoals kosten bij overlijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: