Hoe werkt een creditcard en heb ik er een nodig?

hoe werkt een creditcardHet grootste kenmerk van een creditcard is dat je het bedrag niet gelijk hoeft te betalen. Dat kan handig zijn. Anders dan bij je bankpas wordt het bedrag niet direct afgeschreven, maar pas aan het einde van de maand. Zodra je een betaling met een creditcard doet, ga je eigenlijk een kortlopende persoonlijke lening aan met je bank. Maar hoe werkt een creditcard nu precies? In dit artikel bekijken we wat de voor- en nadelen zijn van een creditcard en hoe je eenvoudig zelf een creditcard kan aanvragen.

Met een creditcard betalen

Als je met een creditcard betaalt, ga je een persoonlijke lening aan. De bank schiet het bedrag zonder dat je rente hoeft te betalen voor en aan het einde van de maand wordt het bedrag van je bankrekening afgeschreven. Dit proces gaat als volgt:

 1. Je doet een creditcard betaling, bijvoorbeeld in een restaurant.
 2. De creditcard provider schiet het bedrag voor zodat het bedrag door de ontvanger wordt ontvangen.
 3. Aan het einde van de maand krijg je een rekeningoverzicht met alle creditcarduitgaven. Vaak kun je dit overzicht ook via een app bekijken.
 4. Het openstaande bedrag moet je overmaken of het wordt automatisch van je bankrekening afgeschreven. Bij het betalen wordt de creditcard door een kaartlezer gehaald.

Hoe werkt een creditcard als je te laat betaalt

Heb je onvoldoende saldo op je rekening of betaal je de factuur te laat, dan krijg je een boete. Dit is vaak een percentage van het openstaande bedrag. Weiger je te betalen, dan wordt je creditcard geblokkeerd. Bij sommige creditcardaanbieders kun je ook gespreid betalen. Je kunt dan bijvoorbeeld in 12 termijnen betalen.

voordelen creditcard

Voordelen van een creditcard

Creditcards hebben het voordeel dat ze overal ter wereld worden geaccepteerd als betaalmiddel. Met een bankpas is dat niet het geval. Daarnaast kun je met een creditcard vaak veel meer geld opnemen dan met een bankpas. Ook kun je gespreid betalen. Creditcard betalingen zijn verzekerd tegen diefstal en schade, meestal tot 180 tot 365 dagen na de aankoop. Een ander voordeel is dat creditcardaanbieders vaak een uitstekende support leveren en vaak 24 uur per dag bereikbaar zijn. Dat is prettig bij verlies, diefstal of fraude. Een creditcard kun je makkelijk zelf aanvragen. Binnen een paar dagen heb je je creditcard in huis. Vraag hier zelf uw creditcard aan.

Nadelen van een creditcard

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van creditcards. Zo zijn er kosten verbonden aan het gebruik van een creditcard. Meestal zijn deze kosten laag. Geld opnemen bij een betaalautomaat is met je bankpas in de meeste gevallen goedkoper dan geld opnemen met een creditcard. Creditcards kunnen fraudegevoelig zijn. Gelukkig kunnen foutieve afschrijvingen ongedaan gemaakt worden. Daarnaast wordt de fraudeopsporing steeds beter en worden afschrijvingen die zijn ontstaan door fraude vergoedt.

Hoe werkt een creditcard buiten Europa

Buiten Europa gebruik je meestal de pincode om met je creditcard te betalen. In de VS wordt er voor creditcardtransacties gebruik gemaakt van de magneetstrip. De kaart wordt door de kaartlezer gehaald en er wordt gecontroleerd of de kaart nog geldig is. Daarnaast moet je je handtekening plaatsen om de betaling te autoriseren. Het gebruiken van de pincode gebeurt daar bijna niet.

Betalen op het internet

Voor betalingen op het internet heb je alleen deze gegevens nodig die op de creditcard staan:

 • het creditcardnummer
 • de kaarthouder
 • de vervaldatum en
 • de CVC-code.

Soms moet je je woonadres opgeven ter verificatie. Als je iets betaalt of boekt op je creditcard wordt er vaak een pre-autorisatie uitgevoerd. Het bedrag wordt dan gereserveerd, maar niet afgeschreven. Dit komt vaak voor bij het boeken van een auto of een hotel. Er is dan vaak van tevoren nog niet bekend welke kosten je gaat maken. Een reservering wordt ook gedaan om een borg te betalen. De reservering wordt dan ongedaan gemaakt op het moment dat wat waarvoor borg betaald moet worden zonder schade wordt geretourneerd. Een reservering verminderd de bestedingsruimte op de creditcard. Ze vervallen doorgaans automatisch na 30 dagen nadat de reservering is geplaatst.

Keuzehulp Administratie & Geld >>

De afrekening

Zodra bekend is wat het definitieve transactiebedrag is vindt er een afrekening plaats. Dit gebeurt op verschillende manieren:

 1. Het reserveringsbedrag vervalt na 30 dagen, bijvoorbeeld in het geval van een borg. Het totale reserveringsbedrag wordt omgezet in een betaling. Het volledige bedrag wordt dan verrekend met de bestedingsruimte op de creditcard.
 2. De reservering wordt omgezet in een lager bedrag dat betaald moet worden. Het overige gedeelte dat nog is gereserveerd wordt geannuleerd. Dit proces kan soms enkele dagen duren.
 3. Het kan ook zijn dat de creditcardhouder besluit om de betaling op een andere manier te voldoen. Bijvoorbeeld contant. In dat geval wordt de reservering geannuleerd als de betaling voldaan is.

Hoe werkt een creditcard voor u?

Heeft u nog een aanvulling op deze informatie of wilt u uw ervaring delen. Laat dan hieronder uw reactie achter om elkaar te helpen.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over hoe werkt een creditcard?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: