Bezwaar WOZ maken bespaart tijd en geld

bezwaar WOZ makenU heeft vast wel eens gedoe gehad met belastingen bij de gemeente. Het zou allemaal heel simpel moeten zijn maar soms is het toch nog best ingewikkeld, zeker op uw oude dag. Betaalt u niet te veel belasting? En hoe werkt het als u bezwaar wil maken? Eén van de bureaucratische processen waar u jaarlijkse mee te maken krijgt is de Wet Waardering Onroerende Zaken, ofwel de Wet WOZ. In dit artikel leggen we uit wat dit precies is en hoe u waarschijnlijk gemakkelijk en vooral simpel geld kunt besparen met betrekking tot deze wet. Lees hier alles over bezwaar WOZ maken!

Wat is de Wet WOZ

Als u de eigenaar van een woning, pand of stuk grond bent, betaalt u onroerendezaakbelasting (ozb) aan uw gemeente. Hoe hoog deze belasting is, is afhankelijk van de WOZ-waarde van uw woning en de gemeente waarin u woont. De waarde van uw woning wordt jaarlijks op 1 januari vastgesteld. Dat is nu dus bijna! Daarom is het verstandig om goed te weten of u niet te veel betaalt. Vooral omdat ander belastingen, zoals inkomensbelasting, waterschapsbelasting en vermogensbelasting ook gebaseerd zijn op uw WOZ-waarde.

Bezwaar WOZ maken: heeft het nut?

Wanneer u het niet eens bent met de hoogte van de te betalen belasting of met de vastgestelde waarde van uw pand, kunt u bezwaar maken. Als u dit wilt doen kan het tot zes weken na de waardevaststelling. Maar hoe weet u nu of dit het geval is? En is het de moeite waard? In het geval van uw woning vergoed de gemeente de door u gemaakte kosten wanneer u gelijk heeft. Voor andere panden maakt u wel kosten maar het zal u waarschijnlijk meer opleveren. Een te hoge WOZ-waarde kost u namelijk tussen de € 63,- en € 2.538,-  per jaar dus het is zeker de moeite waard! Bij een looptijd van een hypotheek van bijvoorbeeld 30 jaar zou u tot maar liefst € 76.140,- te veel belasting betalen.

Zelf bezwaar WOZ maken

Bezwaar maken kan zelf maar er zijn ook hele goede opties om het voor u te laten doen door specialisten. Wanneer u besluit het zelf te doen, kunt u bij Vereniging Eigen Huis vinden waar u op moet letten bij het onderbouwen van uw argument. Zo kunt u kijken naar:

  • de aankoopprijs op het moment van de waardepeiling;
  • verkoopprijzen van vergelijkbare woningen;
  • een taxatie laten doen door een expert.

Het kan nog best wat werk zijn om goed op papier te krijgen en dus kunt u de sores van het bezwaar WOZ maken ook overlaten aan een bedrijf.

Bezwaarschrift uit handen geven

bezwaar WOZ maken belastingAls u uw bezwaar WOZ 2020 uit handen geeft, zal een team juristen en taxateurs zich over uw WOZ-waarde buigen en een bezwaar voor u indienen. Zij hebben dit al heel vaak gedaan en weten dan ook precies of uw aanvraag zin heeft en waar ze op moeten letten. Let er wel op dat zij op basis van ‘no cure no pay‘ willen werken. Dan heeft u eigenlijk niets te verliezen.

Wanneer dit artikel u wat laat duizelen of wanneer u gewoon geen tijd of zin heeft om een bezwaarschrift in te dienen is uitbesteden een hele goede optie. Uw gehele thuisadministratie uitbesteden kan natuurlijk ook. Hiervoor vindt in onze Keuzehulp Administratie & Geld alle aanbieders. Zo bespaart u tijd en geld, die u op uw oude dag vast aan iets beters kunt besteden!

Hulp bij thuisadministratie vinden >>

Hopelijk heeft u nu een beter beeld van wat de Wet WOZ inhoudt en hoe u er hoogstwaarschijnlijk geld mee kunt bezwaren als u denkt bezwaar te kunnen maken. Had u hier ooit over na gedacht of eerder succes met bezwaar WOZ maken? Laat het ons weten in een reactie!

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over bezwaar WOZ maken?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: