Appartement kopen: waar moet je op letten?

appartement kopen[Gastbijdrage] Wilt u een appartement of flat gaan kopen? Bijvoorbeeld omdat u op zoek bent naar een woning waar alles gelijkvloers is omdat u al een dagje ouder bent? Dan zijn er meer dan genoeg zaken om rekening mee te houden voor en na de aankoop. Wij hebben er alvast een aantal voor u geselecteerd.

1. Wel of geen lift?

Als u liever geen trappen meer loopt en u gaat op zoek naar een appartement, dan is het wel slim om voor een gebouw te kiezen waar ook daadwerkelijk een lift in zit. Of een appartement dat op de begane grond zit uiteraard. Zo profiteert u optimaal van het feit dat uw nieuwe woning helemaal gelijkvloers is. In een woonhuis kunt u normaal gesproken nog wel een traplift laten plaatsen, maar dat is bij een appartement uiteraard niet mogelijk.

2. Check de VvE-status

Elk appartementencomplex beschikt over een Vereniging van Eigenaren (VvE). Als u eigenaar wordt van een appartemensrecht (u koopt een onderdeel van het gebouw) dan bent u automatisch lid. In een VvE zorgt u samen met de andere bewoners voor het beheer en onderhoud van het gebouw. Als u een appartement koopt, is het ook belangrijk om te kijken naar de status van de huidige VvE. Zoals of er een reservefonds is opgebouwd waaruit de kosten van toekomstig groot onderhoud van betaald kunnen worden. Natuurlijk leuk als de maandelijkse servicekosten laag zijn, maar het is toch zuur als u na twee jaar moet bijbetalen als alle deuren en kozijnen opnieuw geschilderd gaan worden.

3. Is het gebouw goed toegankelijk?

Kijk ook goed naar de toegankelijkheid van het gebouw als u op latere leeftijd een appartement wilt gaan betrekken. Kijk daarbij niet alleen naar de entree en eventuele opstapjes waar u niet met een rolstoel overheen komt. Maar bijvoorbeeld ook naar de ruimte binnen uw appartement zelf. Zijn de deuren bijvoorbeeld extra breed (of kunnen die breder gemaakt worden) en zijn er geen hoogteverschillen tussen de kamers onderling?

Keuzehulp Administratie & Geld >>

4. Wat is er wel en niet verzekerd?

flat verzekeren

Zorg er ook voor dat u goed verzekerd bent als u een appartement gaat kopen. Een inboedelverzekering sluit u in elk geval af, maar check ook hoe het geregeld is met de opstalverzekering. Vaak is er via de VvE al een verzekering afgesloten die de schade aan uw appartement dekt. U hoeft die dan dus niet zelf ook nog eens af te sluiten. Wel is het zo dat verbeteringen die u zelf hebt aangebracht aan de opstal meestal niet meeverzekerd zijn. In dat geval moet u dus nog wel een eigen opstalverzekering afsluiten. Check dit soort zaken dus goed als u een appartement gaat kopen of gekocht hebt.

Uw ervaring met een appartement kopen

Staat u al voor de keuze van een toegankelijke woning of heeft u de stap al gezet? Waar liep of loopt u tegenaan? Deel uw ervaring en tips dan graag hieronder. En heeft u ons eerder bericht over verhuizen op hogere leeftijd al gelezen?

[Gastauteur:] ABN AMRO is een persoonlijke bank in deze digitale tijd. Zij gebruiken net als Alleszelf.nl digitale diensten en data om dichter bij hun klanten te komen. Daarmee sluit de bank en verzekeraar aan bij de belangrijke momenten in uw leven. Bovendien maken zij duurzaamheid tot een integraal onderdeel van onze dienstverlening.

Wilt u gratis updates ontvangen zoals dit artikel over een appartement kopen?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

[Hoofdvisual:  © 2021 privébezit Alleszelf.nl]

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: