Abonnement of prepaid voor de smartphone. Kiest u voordelig?

abonnement of prepaidEen smartphone is handig om op hogere leeftijd contact te onderhouden met kinderen, kleinkinderen, familie en kennissen. Bellen en internetten met uw mobiele telefoon kunt u op twee manieren betalen: via een abonnement of prepaid. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van beide. Uw reacties vernemen we graag onderaan dit artikel.

Abonnement of prepaid

Om met tegoed te kunnen bellen en internetten, is een simkaart nodig met beltegoed of een abonnement. Het eenvoudigst is een zogenaamde prepaid kaart, waarbij u vooraf het beltegoed voldoet. Wanneer het beltegoed is verbruikt, kunt u uw saldo ophogen. Via internet, telefoon of saldokaart uit de winkel. Een startpakket bestelt u via het internet bij een telecomprovider, een online warenhuis of schaft u aan bij een (telecom)winkel. Sommige ‘gewone winkels’ (HEMA, Kruidvat) bieden ook prepaidkaarten aan. Bij Sim Only schaft u makkelijk alleen een simkaart aan, dus zonder een mobiele telefoon. Zo bent u vrijer in uw toestelkeuze als u deze nog niet heeft of als u uw toestel wilt vervangen. Zo’n Sim Only-kaart is er met een goedkoop telefoon abonnement én met een prepaid-tegoed.

Prepaid geliefd bij 60-plus

Vooraf betalen voor mobiele telefonie is nog altijd een geliefde vorm onder ouderen. 60-Plussers vormen de grootste groep prepaid-gebruikers. Naar schatting maakt zo’n 45 procent van de ouderen gebruik van een prepaid simkaart. Bij de groep 25- tot 40-jarigen is dat nog geen kwart; daar kiest men meestal voor een abonnement.

Waarom kiezen veel ouderen voor prepaid?

Ten eerste het grootste voordeel van prepaid: de gebruiker heeft de kosten zelf in de hand. Dankzij het aanschaffen van tegoed is van tevoren duidelijk hoeveel het bellen of internetten kost. Ten tweede is een prepaidkaart goedkoper bij beperkt gebruik. Over het algemeen wordt de mobiele telefoon onder ouderen vooral gebruikt om contact op te nemen met familie en kennissen. Apps met een hoog dataverbruik (zoals Youtube, Facebook, Instagram, Snapchat) worden door ouderen minder gebruikt. Binnenshuis kunt u natuurlijk gewoon gebruik maken van wifi voor het gebruik van internet. Dus daarvoor hoeft u geen extra kosten te maken.

Waarop letten bij het kiezen?

Let bij de aanschaf van een prepaidkaart op het volgende:

  • Kosten: let op de tarieven per minuut/sms/Mb. Kijk of er per seconde of per minuut wordt afgerekend en of de aanbieder een starttarief hanteert.
  • Voorwaarden: Iedere mobiele aanbieder heeft zijn eigen voorwaarden. Vaak staan deze voorwaarden op de website van de provider. Deze voorwaarden kunnen een groot verschil maken bij het vergelijken.
  • Opwaarderen, wat kan: let erop of er alleen via het internet of ook in de winkel opgewaardeerd kan worden. Bij sommige aanbieders kan er bijvoorbeeld alleen een bankrekeningnummer gekoppeld worden.
  • Internetsnelheid (bij prepaid lager).

Sim Only geeft vrijheid

Bij Sim Only kiest men vaak een abonnement van een tot twee jaar. Daarbij is de contractduur voor twee jaar uiteraard voordeliger. Maar u kunt tegenwoordig ook steeds vaker een maandelijks opzegbaar Sim Only abonnement afsluiten. Het kost vaak wat meer dan een vast contract maar biedt wel meer vrijheid. Ook maandelijks aanpassen is soms mogelijk. Zo kunt u als u een periode minder belt het abonnement naar beneden bijstellen.

Voordelen Sim Only:

  • veelal lagere tarieven voor bellen, sms’en en internet
  • steeds opwaarderen is niet nodig
  • altijd bereikbaar want niet gebonden aan een tegoed
  • sneller internetten

Om de juiste aanbieder te vinden zijn er verschillende websites beschikbaar. U kunt bijvoorbeeld mobiele abonnementen vergelijken op kieszeker.nl, consumentenbond.nl, bellen.com en prepaidvergelijken.nl. U vindt er allerlei abonnementsvormen waaronder ook Sim Only.

Tip: Bescherm uw kwetsbare telefoon tegen schade en breuk. Koop een mobiel hoesje bij aanschaf van uw makkelijke smartphone. Voorkom krassen, deuken en barsten met een van de vele telefoonhoesjes van Casimoda.

Duizelt het u al?

Hét gevaar van de mobiele telefoon: verstrikt raken in de onbegrensde mogelijkheden. Zowel bij de aanschaf als bij het gebruik. Met het risico dat u er veel meer tijd mee kwijt bent dan u eigenlijk lief is. Daarom bevelen wij van harte aan niet méér apps te installeren dan u echt gebruikt. Lees hier meer over nuttige en leuke apps voor op uw smartphone. Mocht u nog tips hebben over de keuze voor een abonnement of prepaid of het gebruik van de smartphone voor ouderen willen aanbevelen? Noem deze dan onder dit artikel!

Wilt u elke gratis updates ontvangen zoals dit artikel over abonnement of prepaid?
Klik hier en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: