TabletOp deze pagina geven we achtergrondinformatie bij het bericht “Ontdek welke tablet voor u geschikt is – het complete overzicht“.

Enquête

Om te onderzoeken wat ouderen belangrijk vinden aan een tablet hebben we in februari 2016 in samenwerking met SeniorWise en Paradigit een enquête gehouden onder de lezers van Alleszelf.nl. 197 mensen hebben de enquête ingevuld, daarvan is 51% vrouw en 49% man. De jongste deelnemer is 53, de oudste 93 (mediaan: 70).

Gebruik van tablets, smartphones en computers

Het onderstaande histogram laat zien welke apparaten hoe vaak gebruikt worden. Op de verticale as staat het aantal mensen die een bepaald antwoord gegeven hebben. 112 mensen (57%) hebben aangegeven dat ze dagelijks een tablet gebruiken. 30% heeft geen tablet. 75% gebruikt dagelijks een computer en 5% heeft geen computer.

Gebruik tablets, smartphones en computers

Welke functies hebben de tablets?

De volgende tabel toont welke functies de onderzochtte tablets hebben. ‘Ja’ betekent dat er standaard een app voor deze functie is geïnstalleerd. ‘Niet standaard’ betekent dat er geen app voor is geïnstalleerd, maar dat u dit zelf wel kunt doen, door op zoek te gaan in de Apple App Store (bij iPads) of Google Play Store (bij Android-tablets en de SimTab). ‘Nee’ betekent dat er geen app geïnstalleerd is en dat u zelf ook geen apps kunt installeren. In sommige gevallen kan het echter nog wel via de browser, omdat bijna iedere denkbare functie tegenwoordig ook als ‘web applicatie’ wordt aangeboden. Deze zijn soms moeilijker te vinden en moeilijker te bedienen dan normale apps.

[table “147” not found /]

Voetnoten

  1. Voor velen is dit te beperkend, maar voor onervaren gebruikers kan dit een oplossing zijn. Het voorkomt namelijk ook typefouten en ongewenste reclame.
  2. Met speciale apps is het mogelijk om via het internet naar normale telefoonnummers te bellen. Dit kost meestal geld. U kunt met alle genoemde tablets echter ook videotelefoneren. U kunt daarvoor bijv. de gratis app ‘Skype’ installeren. De persoon die u ‘belt’ moet dan ook diezelfde app hebben.
  3. Ga naar: https://web.whatsapp.com/
  4. Alleen in samenwerking met bepaalde zorginstellingen.
  5. In samenwerking met zorginstellingen biedt Compaan de mogelijkheid voor een contact-knop. Deze is echter niet geschikt voor kritieke situaties, omdat die zich voor kunnen doen op plaatsen waar de Compaan niet in de buurt is (bijv. uitglijden in de badkamer). Ook als u op een van de andere tablets zelf een alarmknop installeert, geldt dat dit voor kritieke situaties meestal niet voldoende is.

 

Langer en beter zelfstandig wonen
Zoek direct een dienst in de buurt of aan huis: